Wat is een SEO-specialist?

Een SEO-specialist, ook wel een search engine optimization specialist genoemd, is iemand die er voor zorgt dat een website beter vindbaar wordt in de zoekresultaten van Google. Een SEO-specialist heeft als doel het verhogen van organische bezoekers en conversie. 

Waar een SEO-specialist zich mee bezighoudt, is het behalen van een zo goed mogelijke positie in de organische (niet-betaalde) zoekresultaten. Dit doet de specialist door het optimaliseren van de content, websitestructuur en de linkstrategie. Een SEA-specialist (search engine advertising specialist) is daarentegen bezig met het betaalde zoekverkeer. 

SEO (search engine optimization) versus search SEA (search engine advertising)

SEA staat voor search engine advertising en het betekent niets anders dan zoekmachine adverteren. Door middel van zoekmachine adverteren plaats een adverteerder, tegen betaling, zoekadvertenties. Hierdoor verschijnt de advertentie boven de natuurlijke zoekresultaten (organische resultaten). Bij zoekmachine adverteren wordt er per klik betaalt, dit wordt ook wel CPC (cost per click) genoemd of PPC (pay per click). Een SEA-specialist is gespecialiseerd op het gebied van search engine advertising. 

Een SEO-specialist wordt ook wel een online marketeer of een SEO-marketeer genoemd. Een SEO-specialist is iemand die ervoor zorgt dat een website beter en sneller wordt gevonden in zoekmachines, met als doel een hogere conversie en bezoekersaantal te genereren. Daarnaast zorgt een SEO-specialist voor, dat de bezoekers gratis op de website terechtkomen en niet tegen betaling, zoals SEA. 

Waar zijn SEO-specialisten werkzaam?

SEO-specialisten zijn voornamelijk werkzaam in online marketing bureaus. Dit zijn online marketing bureaus die een focus hebben op het beter vindbaar maken van websites in zoekmachines. Online marketing bedrijven hebben commerciële en niet-commerciële klanten. Daarnaast kunnen SEO-specialisten als freelancer werken, dus zij werken vaak voor externe adviesbureaus. SEO-specialisten werken samen met e-commerce managers, copywriters, SEA-specialisten, online marketeers en front-end-developers. 

De werkzaamheden van een SEO-specialist

Een SEO-specialist houdt zich bezig met diverse taken. Het uitvoeren van deze taken vergt jarenlange kennis en ervaring. De taken zijn voornamelijk gericht op het beter vindbaar maken van websites in zoekmachines. De werkzaamheden zien er doorgaans als volgt uit:

 • Het bijdragen aan goede content en het aandragen van aanbevelingen en technische verbeteringen;
 • Verbeteren van posities in zoekmachines. Dit maakt een specialist waar door middel van linkbuilding;
 • Meten, analyseren en monitoren via Google Analytics;
 • Analyseren van zoekgedrag van doelgroepen en maken van zoekwoordrapportages;
 • Gebruik maken van zoekwoordplanner Google AdWords en aanverwante tools;
 • Inrichten, beheren en optimaliseren van search engine advertising;
 • Schrijven van kwalitatieve content (content optimalisatie);
 • Uitvoeren van zoekwoordenanalyses en rapportages; 
 • Aantal relevante bezoekers, nieuwe bezoekers en de conversie vergroten;
 • Analyseren en optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid van websites;
 • Het volgen van de nieuwste trends en ontwikkelingen binnen het constant veranderende SEO-vakgebied en kansen direct vertalen naar operationeel beleid.

Hoe word je een SEO-specialist?

Tot op het heden toe bestaat er (nog) geen opleiding die gericht is op SEO. Zij worden vaak intern opgeleid in verschillende online marketing bureaus. SEO-specialisten hebben een marketing of communicatie achtergrond. Bij marketingopleidingen wordt er gedacht aan Commerciële Economie, Small Business and Retailmanagement en Communicatie. Daarnaast wordt er ook gedacht aan diverse ICT opleidingen.  

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s